Categorieën
Artikelen

Waar werd Netflix opgericht?

Oprichting Netflix

Waar werd Netflix opgericht? Netflix werd in 1997 opgericht in Scotts ValleyCalifornië door Marc Randolph en Reed Hastings. Hastings kwam op het idee om het bedrijf te beginnen, nadat hij een boete van 40 dollar moest betalen na het te laat inleveren van de gehuurde film Apollo 13. Op 14 april 1998 is de website van Netflix online gegaan met 30 medewerkers en 925 te huren video’s.

Aanvankelijk was het bedrijfsmodel van Netflix gebaseerd op het voor onbepaalde tijd verhuren van dvd’s die per post verstuurd werden in markante rode enveloppen. Zodra men de dvd terugstuurde zond Netflix de volgende dvd uit de lijst van gereserveerde films. Het aantal dvd’s dat iemand tegelijkertijd in bezit kon hebben hing af van het abonnementstype. Met de toenemende breedband-penetratie heeft Netflix de overstap naar streaming gemaakt. In januari 2019 trad het bedrijf ook toe tot de Motion Picture Association of America.

Internationalisatie Netflix

Netflix logo nieuw
Het logo van Netflix sinds 2014.

Netflix was tot 22 september 2010 alleen actief in de Verenigde Staten, maar daarna gingen ook servers in Canada online en werd het een internationale onderneming.In september 2011 werd het ook actief in Latijns-Amerika. Op 9 januari 2012 begon het bedrijf in Europa, in Ierland en het Verenigd Koninkrijk. In oktober 2012 volgden Noorwegen, Zweden, Denemarken en Finland.

Op 11 september 2013 lanceerde Netflix zijn SVOD (subscription video on demand) in Nederland. Het aanbod bestaat vanaf de start uit zowel Nederlandse als buitenlandse films, series, documentaires, concerten en cabaret. Bij alle buitenlandse inhoud zal in principe ondertiteling aanwezig zijn met uitzondering van programma’s voor jonge kinderen op het kanaal Netflix Kids, die zijn nagesynchroniseerd. Inhoud voor oudere kinderen en tieners zal meestal ondertiteld zijn, waarbij soms ook de keuze voor nasynchronisatie mogelijk is. Wil je dagelijks de nieuwste aankondigingen/releases op Netflix en Videoland ontvangen? Volg ons dan direct!

Op 19 september 2014 werd Netflix gelanceerd in België, met voor Vlaanderen een gelijkaardig aanbod als in Nederland. Op 24 maart 2015 werd Netflix gelanceerd in Australië en Nieuw-Zeeland en op 2 september werd Japan toegevoegd. In Spanje, Portugal en Italië kwam Netflix beschikbaar op respectievelijk 20, 21 en 22 oktober 2015.

Op 6 januari 2016 kondigde Reed Hastings op de CES-technologiebeurs in Las Vegas aan dat vanaf deze dag Netflix in 130 bijkomende landen beschikbaar wordt. Daardoor is Netflix wereldwijd beschikbaar behalve in de Volksrepubliek China, waar Netflix nog aan werkt, en landen en regio’s die onder Amerikaanse sancties staan zoals Noord-Korea, het schiereiland de Krim en Syrië. In het grootste deel van de nieuwe landen wordt echter alleen de eigen content van Netflix aangeboden.

Bron

Wikipedia-bijdragers. (2020, 19 juni). Netflix. Geraadpleegd op 20 juni 2020, van https://nl.wikipedia.org/wiki/Netflix

Delen van de bronpagina zijn overgenomen. Sommige stukken zijn bewerkt ten behoeve van leesbaarheid en bondigheid.