Categorieën
Nieuws

Waar is Ares gefilmd?

De Netflix-serie Ares toont de mooiste filmlocaties van Amsterdam, maar wist je dat er ook buiten de hoofdstad voor Ares is opgenomen? We hebben alle locaties voor je op een rijtje gezet:

De filmlocaties van Ares zijn op verschillende plekken door ons land te vinden, al kom je vaak terecht in de omgeving van Amsterdam. Door Netflix is er ook op locaties opgenomen als Haarlem en Amersfoort. Vrijwel elke locatie in deze lijst is door jou te bezoeken, en dus kun je je zo in een echte Netflix-serie wanen!

Koninklijk Instituut voor de Tropen

Niet geheel tegen je verwachting in is een groot deel in Amsterdam gefilmd. De filmlocaties van Ares variëren in plaats en geheimzinnigheid en gelukkig is het niet zo zwart-wit en kun je zelf zien welke mooie locaties de hoofdrollen spelen in de serie.

Iedereen die de serie gezien heeft herkent de grote hal waar de ontgroening van de novieten plaats vindt. Gelukkig is de locatie waar dit gefilmd is vrij openbaar gemaakt: het is gefilmd in het Koninklijk Instituut voor de Tropen.

ares kit netflix
Bron: Koninklijk Instituut voor de Tropen (links) en Netflix (rechts)

De imposante pilaren en grote deuren maken het een makkelijke vergelijking dat dit in het KIT is. Het enige opvallende is het kleed, waar komt dit vandaan? Dit kleed is speciaal voor de Netflix Original gemaakt en maakt de ruimte zeker angstaanjagender. Iets wat we niet mogen vergeten is het balkon waarvan door de leden van Ares wordt neergekeken op de ontgroening van de novieten.

Marmeren Hal Ares
Bron: Trailer Ares van Netflix Nederland (YouTube)

In het echt heet de zaal gewoon de Marmeren Hal, en is hij een stuk minder donker als in de serie. Er worden zelfs regelmatig bruiloften, diners of conferenties gehouden in de hal:

Trouwen in een Netflix omgeving?

De 295m² grootte zaal is groter dan misschien zou denken: er passen ruim 800 mensen in de zaal. Daarnaast kan ook jij deze zaal huren, bijvoorbeeld voor een trouwerij, diner of feest. Al denken we wel dat het een flinke greep in je portemonnee gaat zijn. Wil je toch stiekem gluren voor je toekomstige bruiloft? Neem hieronder een kijkje.

Kasteel Oud-Wassenaar

Hoewel je zou denken dat het studentenhuis in één gebouw is opgenomen, zijn het eigenlijk meerdere gebouwen die ruim 45 kilometer uit elkaar liggen. Het mooie KIT maakt namelijk plaats maakt plaats voor het Kasteel Oud-Wassenaar. Als je al een aantal afleveringen van de serie gezien hebt herken je vast wel het mooie plafond.

Kasteel Oud-Wassenaar Ares

Wellicht herken je het ook door de vele gesprekken die hier gevoerd worden. Eén ding is zeker: in het echt is de ruimte net zo imposant als in de serie.

Overige locaties

Naast het Koninklijk Instituut voor de Tropen en Kasteel Oud-Wassenaar zijn er nog een aantal filmlocaties gebruikt voor Ares. Ook steden als Haarlem en Baarn komen in de Netflix-serie voor als filmlocatie. Doordat er in de serie bekende gebouwen zijn gebruikt weten we veel over waar Ares is opgenomen in ons land.

Het Rijksmuseum

Deze zal niemand gemist hebben: het Rijksmuseum. Het Rijksmuseum maakt haar entree en exit in de eerste aflevering van Ares en toont mooie beelden van binnen en buiten. Ook de schilderijen die binnen hangen, zoals de Nachtwacht komen in de serie naar voren.

Sea Palace

Ook deze plek zullen niet veel mensen gemist hebben: het Sea Palace bij het Centraal Station in Amsterdam. In deze aflevering zou Rosa gewoon wat gaan eten met haar beste vriend, maar ze komt er al snel achter dat dit etentje eigenlijk andere bedoelingen had.

Studentenhuis (Teylers Museum)

Op aanvraag van Vandaag Op Netflix bij Netflix is het Teylers Museum naar boven gekomen. De zogeheten ‘historische Bibliotheek’ komt in het begin van de tweede aflevering kort voor. In deze scène lopen de aanstaande novieten richting de deur naar de Marmeren Hal, wat dus eigenlijk een compleet ander gebouw in een compleet andere plaats is. Mocht je deze ruimte in het museum willen bezoeken, dan hebben we slecht nieuws voor je: deze bibliotheek is niet openbaar en gaat slechts open bij bijzondere gelegenheden.

entreehal(teylers museum)

Een woordvoerder van Netflix meldde ons dat dit in het Koninklijk Instituut voor de Tropen is gefilmd. Maar bij navraag bij het Amsterdamse Museum bleek dit toch iets anders te liggen: zij herkennen de ruimte niet. Het blijft dus onduidelijk waar dit kan zijn gefilmd.

22 januari 2020

Zoals hierboven vermeld, was het eerst nog onbekend waar de onderstaande ruimte gehuisvest is. Inmiddels bevestigt het Teylers Museum via een blogpost dat dit de ruimte boven de entreehal is. Helaas betekent dit ook dat we de ruimte niet zelf kunnen zien: alleen vanaf een verdieping lager kunnen we een glimp zien van de ruimte.

zalen en kamers (Paleis Soestdijk)

Het vermoeden gaat wel uit naar één van de velen zalen uit het paleis. In Ares worden door heel de serie heen een aantal gesprekken gevoerd in kamers die perfect in het paleis zouden passen. Ook lijkt de kamer van Rosa toch wel goed te passen bij het interieur van het paleis, en zou het dus kunnen dat de kamers in het paleis zijn gebruikt voor de serie.

22 januari 2020

Inmiddels is door Netflix zelf bevestigd dat enkele zalen en kamers in Paleis Soestdijk gebruikt zijn voor de Netflix Original. Zo is de onderstaande zaal – die volgens de serie in het studentenhuis van Ares zou liggen – gebruikt toen de eerste president van Ares overleden is.

Deze zaal heet de ‘Stuczaal’ en was ooit de ontvangstkamer voor officiële bezoeken. Tegenwoordig kan ook jij deze ruimte huren via de website van het paleis.

de voordeur (ronde lutherse kerk)

Dé ingang naar een angstaanjagende plek, althans, in de serie dan. In het echt is dit gewoon de ingang naar de Ronde Lutherse Kerk in Amsterdam. In de serie gebeurt bij deze deur ook niet bijzonder veel, maar het is zeker een leuke filmlocatie op te bezoeken sinds hij maar een paar minuten lopen van het Centraal Station ligt.

de Bibliotheek (eemhuis)

Ook Amersfoort wordt vertegenwoordigd in de serie: het Eemhuis functioneert als de bibliotheek waarin Rosa studeert in de eerste aflevering. Na een lange dag studeren wordt Rosa meegenomen door Carmen naar haar eerste ontmoeting met het geheime genootschap Ares.

Eemhuis Amersfoort Ares
De Hoogh Institute (Anatomiegebouw)

Het gebouw dat als slagzin ‘open your mind’ heeft is te vinden in Utrecht. In Ares zijn alle zalen gebruikt in het gebouw: de centrale hal, anatomisch theater en de snijzaal. Al deze zalen zijn ook voor jou te huur, met de goedkoopste vanaf 725 euro.

Als één van de filmlocaties van Ares is dit zeker een goede keuze geweest: in dit gebouw werden vroeger duizenden dieren ontleed voor de opleiding dierenarts die hier gehuisvest was. Mocht je zelf nog een rondje willen wagen in het gebouw, bekijk dan de rondleiding hieronder:

De universiteit (Universiteit Leiden)

Nog één van de filmlocaties van Ares die wellicht al een aantal van binnen hebben gezien is de Universiteit Leiden in Den Haag. De scène in aflevering 1 is opgenomen in de locatie Wijnhaven van de universiteit en toont het conflict tussen student geneeskunde Rosa en haar docent tijdens een college. Een leuk feitje is dat op deze locatie van de universiteit ook echt geneeskunde gegeven wordt.

De makers van Ares hebben beslist mooie filmlocaties uitgezocht. Zoals de serie beloofde heeft het de mooie locaties van Nederland aan de wereld laten zien op een eigenwijze manier. Heb je nog een suggestie voor een locatie die we zijn vergeten? Neem contact met ons op. Als jij nog meer van dit soort artikelen wilt lezen én op de hoogte wilt blijven van Netflix of Videoland releases en aankondigingen, volg ons dan op Instagram.